Nyomtatás…

Ctrl+P

Ha szeretnénk a szerkesztett munkánkat kézzel foghatóvá tenni, akkor jöhet a “Nyomtatás“. A nyomtató beállítása is elég sok lehetőséget ad, amiket be kell – vagy lehet – állítani. Első, amit meg kell határotni a “Nyomtatási cél“. Itt egy legördülő listából választhatjuk ki a nekünk megfelelő nyomtatót, vagy akár PDF-et, vagy Fájlt. Mellette a nyomtató saját beállításait érhetjük el. Ha Fájlt választottunk, akkor alatta a “Fájl:” mezőben megjelenik a nyomtatandó anyag neve, ami ps kiterjesztésű PostScript fájl lesz. Ezt a nevet és/vagy az elérési utat megváltoztathatjuk a “Módosítás…” megnyomásával. Ha a rendszerünk engedi, akkor adhatunk a nyomtatónak “Alternatív nyomtató parancs“ot a lejjebb lévő “Parancs:” mezőbe beírva.

Ezek után a PDF export menüből már ismert “Tartomány” megadása következik. Itt adhatjuk meg a másolatok számát, a “Minden nyomtatásá“t, az “Aktuális oldal nyomtatásá“t, vagy a Tartomány nyomtatásá”t, amit a mellette lévő “” gomb használatával ugyanúgy megadhatunk, mint ahogy a PDF mentésekor már ismertettük.

A nyomtatási ablak alsó részében négy fülön tudunk még sok mindent beállítani. Az első fül a “Beállításk”. Itt tudunk választani a “Normál nyomtatás” vagy a “Nyomtatás színrebontással” között. A “Nyomtatás színrebontással” alatt lehet választani, hogy “Minden” színt, a “Ciánkék“, a “Bíborvörös“, a “Sárga“, vagy a “Fekete” színt nyomtassuk. Választhatunk ezek mellett hogy “Színes nyomtatás, ha lehetséges“, vagy ha nem lehetséges, akkor “Szürkeárnyalatos nyomtatás” legyen. Válthatunk a “PostScript 1. szint“, a “PostScript 2. szint“, vagy a “PostScript 3. szint” között. Kérhetjük méf ezeken kívül a “PDF megjegyzések és hivatkozások beágyazásá“t is.

Következő a “Haladó beállítások” fül. Itt hat választásunk lehet. Az “Oldalak vízszintes tükrözése“, az “Oldalak függőleges tükrözése“, “Médiaméret beállítása“, vagy “Vágás a nyomtató margóira“. Színek tekintetében kérhetjük a “Színvisszavétel alkalmazásá“t és a “Direkt színek nyomdai alapszínekké alakításá“t.

A “Jelek” fülön bejelölhetjük, hogy a nyomaton megjelenjenek a “Vágójelek“, a “Kifutójelek“, a “Passzerjelek“, a “Színellenőrző csíkok. Megadhatjuk még ezek “Eltolásá“t is.

A “Kifutók” fülön megadhatjuk a kifutó terölet méretét külön-külön a szokásos Felső-Alsó-Bal-Jobb (vagy Felső-Alsó-Külső-Belső) oldalakon, vagy használhatjuk a “Kifutók a dokumentumból” kapcsolót.

Ezek után kérhetünk “Előnézet…“et, vagy megkezdhetjük a “Nyomtatás“t, illetve megszakíthatjuk a folyamatot a “Mégse” gomb megnyomásával.