Nyomtatás…

Ctrl+P

Ha szeretnénk a szerkesztett munkánkat kézzel foghatóvá tenni, akkor jöhet a „Nyomtatás„. A nyomtató beállítása is elég sok lehetőséget ad, amiket be kell – vagy lehet – állítani. Első, amit meg kell határotni a „Nyomtatási cél„. Itt egy legördülő listából választhatjuk ki a nekünk megfelelő nyomtatót, vagy akár PDF-et, vagy Fájlt. Mellette a nyomtató saját beállításait érhetjük el. Ha Fájlt választottunk, akkor alatta a „Fájl:” mezőben megjelenik a nyomtatandó anyag neve, ami ps kiterjesztésű PostScript fájl lesz. Ezt a nevet és/vagy az elérési utat megváltoztathatjuk a „Módosítás…” megnyomásával. Ha a rendszerünk engedi, akkor adhatunk a nyomtatónak „Alternatív nyomtató parancs„ot a lejjebb lévő „Parancs:” mezőbe beírva.

Ezek után a PDF export menüből már ismert „Tartomány” megadása következik. Itt adhatjuk meg a másolatok számát, a „Minden nyomtatásá„t, az „Aktuális oldal nyomtatásá„t, vagy a Tartomány nyomtatásá”t, amit a mellette lévő „” gomb használatával ugyanúgy megadhatunk, mint ahogy a PDF mentésekor már ismertettük.

A nyomtatási ablak alsó részében négy fülön tudunk még sok mindent beállítani. Az első fül a „Beállításk”. Itt tudunk választani a „Normál nyomtatás” vagy a „Nyomtatás színrebontással” között. A „Nyomtatás színrebontással” alatt lehet választani, hogy „Minden” színt, a „Ciánkék„, a „Bíborvörös„, a „Sárga„, vagy a „Fekete” színt nyomtassuk. Választhatunk ezek mellett hogy „Színes nyomtatás, ha lehetséges„, vagy ha nem lehetséges, akkor „Szürkeárnyalatos nyomtatás” legyen. Válthatunk a „PostScript 1. szint„, a „PostScript 2. szint„, vagy a „PostScript 3. szint” között. Kérhetjük méf ezeken kívül a „PDF megjegyzések és hivatkozások beágyazásá„t is.

Következő a „Haladó beállítások” fül. Itt hat választásunk lehet. Az „Oldalak vízszintes tükrözése„, az „Oldalak függőleges tükrözése„, „Médiaméret beállítása„, vagy „Vágás a nyomtató margóira„. Színek tekintetében kérhetjük a „Színvisszavétel alkalmazásá„t és a „Direkt színek nyomdai alapszínekké alakításá„t.

A „Jelek” fülön bejelölhetjük, hogy a nyomaton megjelenjenek a „Vágójelek„, a „Kifutójelek„, a „Passzerjelek„, a „Színellenőrző csíkok. Megadhatjuk még ezek „Eltolásá„t is.

A „Kifutók” fülön megadhatjuk a kifutó terölet méretét külön-külön a szokásos Felső-Alsó-Bal-Jobb (vagy Felső-Alsó-Külső-Belső) oldalakon, vagy használhatjuk a „Kifutók a dokumentumból” kapcsolót.

Ezek után kérhetünk „Előnézet…„et, vagy megkezdhetjük a „Nyomtatás„t, illetve megszakíthatjuk a folyamatot a „Mégse” gomb megnyomásával.