Mentés PDF-ként…

Munkánkat kiexportálhatjuk PDF formátumba is. Elég sokféle lehetőségünk van, hogy milyen PDF-et akarunk készíteni. Lehet kisméretű, lehet bemutató, vagy akár nyomdai felhasználásra való.

PDF exportálásánál a beállítóablakban hét külön fülön lehet beállításokat elvégezni. Ebből az első az „Általános„. Itt tudjuk megadni hogy milyen néven és hová legyen elmentve az anyag. Választhatjuk azt is, hogy „Minden oldal külön fájlba” kerüljön. Következőnek az „Exportálási tartomány” amit el kell döntenünk. Ez lehet „Minden oldal” vagy az „Oldalak kiválasztása” alatti mezőbe írt oldalszám, vagy oldalszámok. A mező melletti „” –ra kattintva a „Tartomány létrehozása” ablak lesz látható. Itt is találhatunk két fület. Ezek közül az első az „Egyszerű tartomány kijelölés” a lényeges. Itt tudunk kiválasztani „Egymást követő oldalak„at megadva az „Ettől:” „Eddig:” mezőben a számokat. Ezt az oldal alja felé lévő „Hozzáadás a tartományhoz” gombbal hozzáadhatjuk az „Oldaltartományok” listájához. Hozzáadhatunk „Vesszővel elválasztott lista” alapján kiválasztott nem(csak) egymást követő oldalakat is. Vagy kiválaszthatjuk a „Páros oldalak„, vagy a „Páratlan oldalak” listáját.

Ha kiválasztottuk a szükséges oldalakat, akkor utána az „Oldaltartományok” listájában a „Mozgatás felfelé„, vagy a „Mozgatás lefelé” gombokkal tudunk változtatni a csoportok sorrendjén, illetve a „Törlés” gombbal el is távolíthatunk csoportot.

Mindezek után még mindig az „Általános” fülön eldönthetjük, hogy az oldalak legyenek-e elforgatva 90,180, 270 fokkal, vagy vízszintes vagy  függőleges vagy mindkét irányban tükrözve legyenek. Az oldalakat méretezhetjük is a „Vágás a nyomtató margóira” is. Szükség esetén használhatjuk a „Szöveg és vektorgrafika tömörítésé„t is.  A képeknél megadhatjuk a „Tömörítási módszer„t és a „Tömörítési minőség„et, illetve a „Maximális felbontás„t.  A „Fájl beállítások” részben megadhatjuk a PDF fájl „Kompatibilitás„át, alatta a „Kötés:” helyét -„Bal margó„, vagy „Jobb margó„.  Még egypár kiválasztható lehetőség: „Előnézetek létrehozása„, „Kapcsolt szövegkeretek PDF cikkekként való mentése„, „Könyvjelzők beágyazása„, PDF1.5 szabvány választásától a „Rétegek beágyazása„, „PDF-ek és EPS-ek beágyazása„. Az „EPS grafika felbontása:” is megadható.

A következő fül a „Betűkészletek„. Itt megjelennek a „Rendelkezésre álló betűkészletek:„. Egy listában a „Beágyazandó betűkészletek:„. Választhatunk a listából, hogy melyik legyen, vagy ne legyen beágyazva. Válasthatjuk egy gombnyomással az „Összes beágyazásá„t is. Ha szeretnénk kiválogathatjuk a „Körvonallá alakítandó betűkészletek„et, vagy megadhatjuk az „Összes körvonalasításá„t is.

Az „Extrák” fülön lehet a „Prezentációs effektusok engedélyezése„. Itt egy listában a dokumentum oldalai szerepelnek, amikhez külön-külön rendelhetünk „Hatások„at. Ha szeretnénk mindegyik hatásnak megadhatjuk a tulajdonságait: „Megjelenés időtartama:„, „Hatás időtartama:„, „Hatás típusa:„, „Mozgó vonalak:„, „Kezdőpont:„, „Irány:„. Vagy választhatjuk a „Hatás alkalmazása minden oldalon„.

A „PDF-nézegető” fülön a fájl megjelenítését tudjuk beállítani. A „Dokumentum elrendezése” alatt megadhatjuk, hogy „Egyoldalas„, „Folyamatos„, „Kétoldalas bal„, „Kétoldalas jobb” legyen a megjelenítés. A „Vizuális megjelenés” beállításai közül a következők egyike lehet kiválasztva: „PDF-nézegető alapértelmezései„, „Teljes képernyős„, „Könyvjelző fül megjelenítése„, „Előnézetek megjelenítése„, „Rétegek fül megjelenítése„. Ezek mellett választhatjuk a következőket: „Eszköztár elrejtése„, „Menüsor elrejtése„, „Oldalak árméretezése az ablakhoz„. Ezek után már csak a „Különleges műveletek” maradt. Megadhatunk egy JavScript parancsfájlt, ami megnyitáskor lefut.

A „Biztonság” fülön tudjuk megadni a „Titikosítás használatá„t. Adhatunk „Jelszavak„at a „Tulajdonos:” és a „Felhasználó:” részére. A „Beállítások„nál az alábbiakat jelölhetjük ki: „Dokumentum nyomtatásának engedélyezése„, „Dokumentum módosításának engedélyezése„, „Szöveg és grafika másolásának emgedélyezése„, „Megjegyzések és mezők hozzáadásának engedélyezése„.

A „Szín” fülön a PDFCélterület„ét adhatjuk meg. Ez egy legördülő listából a következő három valamelyike lehet: „Képernyő / web„, „Nyomtatás„, „Szürkeárnyalatos„. Ha a „Nyomtatás„t választjuk, akkor lesz még két választási lehetőségünk: a „Direkt színek nyomdai alapszínekké alakítása„, és az „Egyedi leképezési beállítások alkalmazása„. Ha az utóbbit kiválasztjuk, akkor tudunk változtatni a „Leképezési beállítások„on. Színenként – Black Cyan Magenta Yellow – külön-külön megadhatunk három tulajdonságot: „Rácssűrűség:”, „Rácselforgatás:” és „Rácspontalak:”. Az utóbbi lehet: „Egyszerű pont„, „Vonal„, „Lekerekített„, „Ellipszis„.
A „Homogén színek:” és a „Képek:” alatt bekapcsolhatjuk a „Színprofil alkalmazásá„t. Választhatunk „Profil„t és megadhatjuk a „Leképezés módjá„t. A „Képek:” alatt még választhatjuk a „Beágyazott színprofil mellőzésé„t.

Az utolsó fül a „Nyomdai előkészítés” Itt tudunk választani a „Nyomdai jelek” közül: „Vágójelek„, „Kifutójelek„, „Passzerjelek„, „Színellenőrző csíkok„, „Oldalinformációk„. Megadhatjuk ezeknek az „Eltolás„át. Beállíthatjuk a kifutók mértékét – Alsó, Felső, Bal, jobb, vagy Külső, Belső – vagy bejelölhetjük, hogy a „Kifutók a dokumentumból” vegyék az értéket. Végezetül „A PDF/X beállításai” alatt választhatunk „Kimeneti profil„t.

Mindezek után már csak a „Mentés” vagy a „Mégse” marad…