Csomagolás

Előfordulhat, hogy a munkánkat át kell vinni egy másik gépre, ahol a szerkesztést folytatni fogják. ilyen esetben, ha csak a mentett *.sla állományt küldjük az új helyre, akkor gondot okozhat ha nincsenek meg az általunk használt betűtípusok, illetve a képek nincsenek mellékelve. Gond lehet az is, ha a képek ugyan ott vannak, de az elhelyezkedésük a könyvtárszerkezetben máshol szerepelnek az áthelyezés miatt.

Ilyen esetben nagy segítság a “Csomagolás” lehetősége.

Ha ezt választjuk, akkor megjelenik egy a mentéshez hasonló ablak, ahol választhatunk egy könyvtárat, ahová “csomagolja” a munkánkat a program. A csomagolás persze nem jelenti azt, hogy az anyag egy kis csomagban lesz, hanem csak annyit, hogy a választott könyvtárban lesznek megtalálhatók a hozzávalók.

Mit is jelent ez pontosan: ha csak a csomagolást választjuk, akkor a kiválasztott könyvtárba menti el a *.sla állományt. Ez így még kevés lehet. Ha vannak olyan betűtípusaink használatban amiről sejtjük, hogy a célgépen nincsenek meg, akkor célszerű bekapcsolni a “Betűkészletek mellékelése” opciót. Ezáltal a munkában használt betűkészleteket is abba a könyvtárba másolja a program. Ha a képeket is szeretnénk erre a helyre összegyűjteni – mert lehet, hogy nálink esetleg több külön kövtárban voltak – akkor még a “Színprofilok mellékelése” opciót is be kell kapcsolni.

Így a teljes anyag – *.sla állomány, használt betűtípusok, képek – egy könyvtárban lesznek és csak ezt a könyvtárat kell elvinnünk az adott gépre.

Természetesen a mentéskor megadhatjuk hogy az állományt tömörítve mentse el, de ez csak a Scribus állományra vonatkozik – *.sla helyett egy kisebb *.sla.gz állomány lesz a színprofilok, a betűtípusok, és a képek mellett.